8 от най-добрите инструменти за ефективно управление на времето

управление на времето

В днешното ни забързано ежедневие, натоварено с безброй ‘неотложни’ задачи неизбежно търсим удачни средства за помощ. Повечето от нас, дори и без да си признават или да разбират това, вършат работата на 2-3 работни позиции и това неизбежно води до пренатовареност, стрес и проблеми, да не говорим до по-ниска ефективност. Без значение от професията ви, тези инструменти биха били от полза за по-ефективно организираме на ежендневния ви работен процес или на домашните ви задължения. В пренатовареното ни съзнание се борим по-скоро не за повече достатъчност на време, а ни липсва концентрираност и възможност за поставяне на приоритети.

На вашето внимание, 8 интересни и ефектвини приложения за ефектвино управление на времето:

1 RescueTime (https://www.rescuetime.com/) Чудесно приложение, което проследява колко време отделяте на всяко приложение и интернет страница, което ползвате през деня и генерара статистически данни как ползвате времето си в текущ период, за да ви помогне да използвате времето си по-ефективно в бъдещ период. Ниякои интересни и полезни функции включват активирането на сигнализираща подсказка при изминато продължително време, блокиране на ползването на някои интернет страници след определено време, обратна връзка за изпълнените задачи през деня и др. Има безплатна по-опростнеа и платена, по-подробна версия. Работи успешно с Mac и Windows.

2 List.ly (http://list.ly/)  – Този уебсайт е интересен инструмент за създаване на списъци с инфомрация, задачи, и т.н., който се публикува и споделя с други потребители и може да бъде модифициран и надграждан.

3 Toggl (https://toggl.com/) – Това е лесна и по-опростена програма, която дава информация за времето, което сте отделили на определена задача, която регистрирате като проект и помага за намиране на по-ефективно управление на времето за решаването на тази задача. Освен това, програмата запазва целия ви проект и е достъпна за потребители на Mac и Windows и мобилни телефони.

4 Remember The Milk (https://www.rememberthemilk.com/) – Ако ползвате IPhone (4S+), имайте предвид, че това приложение е съвместимо с Siri. Бихте могли да си направите настройки, и да ‘помолите’ Siri да ви ‘’напомни за..’ определено действие и така автоматично да запомните задачките си към списъка си. Това простичко виртуално приложение за записване на задачи за изпълнение е съвместимо и с Outlook, Gmail, Google Calendar, BlackBerry, and Android.

5 OneNote – Това приложение, което е част от Microsoft Office 2010, е изключително полезно и ние активно го ползваме. То позволява създаването на виртуални файлове с бележки и задачи. То е изключително полезно при продължителни проучвания, изискващи време и организираност. Изключително интуитивно и лесно за използване приложение.

6 Nozbe – Полезно онлайн приложение, с което може да организирате деня си перфектно. Платформата е структурирана, съгласно мястото, на което трябва да извършвате задачите си – вкъщи, на работа, онлайн и т.н. Предлага и полезни функции, като включване на други участници в дискусия или група. Предлага безплатна 30-дневна версия, след което платена, но изключително достъпна в ценово отношение.

7 Evernote – Това е едно много практично и полезно онлайн приложение, което дава възможност за събиране на информация от различни източници и устройства – бележки, идеи, и т.н. – на едно място. Това приложение позволява запомняне на идея, интересна онлай статия и др. от едно устройство (компютър), но споделено на други, от където може да се ползва. То е идеално решение за онези от вас, които срещат много идеи в ежедневието, но ги забравят бързо, ако не ги запишат. Evernote е в помощ също при създаването на мултимедийни презентаци, проучвания и др. Предлага безплатна опростена версия и платена версия с повече функции.

8 Focus Booster – Това полезно онлайн приложение е за онези, които не могат да си наложат да се фокусират върху определени задачи и има липсва концентрация. Идеята на приложението е да намали напрежението от предстоящата работа, която ни се струва, че никога няма да успеем да свършим, и да я раздели на по-малки стъпки с определено време за изпълнение, които да не ни плашат толкова много. Приложението дава възможност за проследяване на времето, което ви отнема изпълнението на определени задачи и дава статистика за цялостната ви продуктивност на използваното време.

Нaй-важно – Не забравяйте!

В крайна сметка, за да разпределяте ефективно вашето време, промяната трябва да бъде инициирана от самите вас. И след това, да бъде превърната в конкретни действия с постоянна повтаряемост. Дали ще използвате някои от горепосочените онлайн приложения или други, които смятате за по-удачни, или просто ще подготвяте всяка сутрин кратък списък на домашните задължения или на задачи на работното място, зависи от вас.

Ключът към успеха при ефективно използване на времето е всъщност кратък и ясен – намира се в добре планираното време. Онези, които твърдят, че нямат време, очевидно не планират или не успяват да спазават установения план. Ако планирате какво да правите, кога и колко време приблизително ще ви отнеме всяка задача, тогава, убедени сме, ще имате достатъчно’ време.

Прочети повече: 

На време със задачите

Как да работя по-малко, но по-продуктивно

Как да забъркате 5 лесни рецепти за продуктивност

Ако този материал ви е харесал и е бил от полза, ще се радваме да го споделите в най-посещаваната ви социалната мрежа по-долу.

авт. Лина Борисова

No Comments Yet

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

По-мъдри. По-успешни. Мислещи.

Мисъл на месеца

 

"Ние сами пишем книгата на живота си. Когато разказваме историята си сами, имаме личното право да поставим финала, който искаме"

Малки стъпки – големи резултати