Познавате ли ползите от консумация на само една лъжичка куркума на ден?

turmeric

Всеки знае, че куркумата е не само подправка, но и чудесно лечебно средство. Използва се за профилактика на диабета, за отслабване, даже и за увеличаване на бюста – всичко това с приемането на щипка от златната подправка, разтворена в топло мляко.

Тази напитка е много полезна, изпивайки я вечер, преди лягане, ще решите проблемите си с храносмилането, ще си осигурите спокоен сън, ще засилите имунната си система, както и ще регулирате нивото на холестерина в кръвта си.

Само един месец прием на куркума ще даде резултати и ще усетите прилив на енергия.

Съвети за приема на куркума:

  • Винаги, когато добавяте куркума в храната, добавяйте и щипка черен пипер. Той ще спомогне за пълното усвояване и организмът ще извлече максимална полза от подправката.
  • Едномесечен курс с прием на куркума ще помогне на организма да се очисти от токсини. Особено полезно е да се прави такава детоксикация през пролетта. Приемайте на гладно половин чаена лъжичка куркума, преглъщайки я с вода. 15 минути след това не трябва нищо да се приема.
  • Ако има и най-малкото съмнение за анемия, куркума с мед би било чудесно помощно средство. Ще запълни дефицита на желязо в организма. Четвърт чаена лъжичка от подправката се смесва с малко мед. Приема се всяка сутрин, на гладно, може да се пие и с вода.
  • Засилване на имунната система става по следния начин: половин чаена лъжичка се смесва с 30мл топло мляко. В продължение на целия ден това количество се разпределя и се пие на малки глътки. Още след няколко дена ще се усети ефекта от тази рецепта.

Консумацията на куркума е противопоказна за хора с язвени болести, както и при тези, с проблемни бъбреци. Забранен е приемът от деца до 2 годишна възраст, до 5 – се дава много предпазливо. Бременни и кърмещи жени могат да приемат подправката в много малки количества и не много често.

авт. Анна Атанасова

No Comments Yet

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

По-мъдри. По-успешни. Мислещи.

Мисъл на месеца

 

"Ние сами пишем книгата на живота си. Когато разказваме историята си сами, имаме личното право да поставим финала, който искаме"

Малки стъпки – големи резултати