Наръчник за бъдещи родители

Наръчник за родители

Какво да направиш, когато мислиш за бебе..

Лекарите са категорични, че когато една жена иска да забременее, е добре два-три месеца по-рано да подготви тялото си за предстоящото зачеване.

Минава ли ти през ума мисълта да имаш дете… в не толкова далечно бъдеще? Има някои неща, които е добре да направиш за тялото си в месеците преди забременяването. Така ще си помогнеш да имаш по-лека бременност и ще си спокойна, че си се погрижила максимално за доброто развитие на малкото човече в теб. Освен задължителния прием на фолиева киселина (тя е необходима за образуването на плацентата и изграждането на костния мозък), спирането на цигарите и задължителните изследвания при гинеколог за цитонамазка има още няколко неща, които е хубаво всяко момиче, готово да стане майка, да знае.

 

Задължителните прегледи 
Специалните храни 
Алтернативната медицина

 

1 Задължителните прегледи  – Тялото ти трябва да е здраво, за да може да зачене и износи здраво бебе. Затова специалистите препоръчват да отидеш на мамолог – специалистът, който проверява гърдите и млечните жлези. Най-често тези доктори откриват рак на гърдата, но когато една жена е решила да роди и след това да кърми, е задължително да провери здравето на гърдите си. Хубаво е още да си направиш стандартна кръвна картина и да минеш преглед на ехограф. Направи си коремен и трансвагинален ехограф – по този начин докторът ще провери състоянието на матката и на влагалището ти. Направи си изследване за токсоплазмоза. Това е остро паразитно заболяване, което може да възникне при консумация на не добре обработено месо, както и от немити ръце от фекалии/урина (ако случайно имаш заразен домашен любимец (котка)). Тази болест може да предизвика спонтанен аборт или мъртво раждане.

2 Специалните храни  – Много често хората казват, че след като една жена е бременна или планира да забременее, “няма значение какво си похапва”. Напоследък обаче тази тенденция рязко се промени. Може би предизвикана от звездите, които изглеждат перфектно дори бременни и възвръщат формата си само 2 месеца след като са родили. Затова много жени вече се притесняват какво да ядат преди и по време на бременност. Дори им минава през ум да минат на диета. Някои диети не са опасни. Специалистите по репродуктивно здраве твърдят: “Добре балансирана и здравословна диета придружена с леки упражнения са идеалното решение, за да подготвите тялото си за забременяване.” Специалистите обаче предупреждават, че екстремните диети провокират защитните реакции на организма срещу гладуване и са особено вредни, докато се опитваш да забременееш. Най-важното, което трябва да знаеш за храната, е: увери се, че приемаш достатъчно калций, желязо и фолиева киселина, както и пренатални витамини. Всичко друго е препоръчително в нормални дози. Ако обичаш да похапваш нещо, не се лишавай от него.

3 Алтернативната медицина  – Напоследък алтернативната медицина и хомеопатията набират все поголяма популярност, а някои жени се кълнат в чудотворното действие и на двете. Хомеопатията специално има няколко интересни рецепти, които според специалистите в тази област работят безотказно, когато една жена реши да има дете. Според хомеопатите причините за трудното забременяване при някои жени се свеждат най-често до стрес, умора, недостиг на сън и на светлина.

Недостигът на витамини и минерали също влияе на хормоналния баланс. Затова, ако си решила да използваш алтернативната медицина като начин да се подготвиш за зачеване, ето какво трябва да знаеш: Приемай повече селен и йод – той се съдържа във водораслите, морските дарове и найразлични видове морски риби. Яж повече джоджен, пчелно млечице (може да си го набавиш от билкова аптека) и ленено семе. Някои от най-важните билки, които могат да ти помогнат при забременяване, са: нощна иглика, червена детелина, полски хвощ, алое и водно пипериче – всички можеш да си ги набавиш от билковите аптеки. Също така можеш да ги пиеш на чай или да ги приемаш със салата.

Неудобните въпроси:

Задължителното за едно забременяване по естествен път си остава… сексът, разбира се! Практикувай го често и усърдно! Много жени имат въпроси относно него, но не смеят да попитат…

Има ли неща, които трябва да се избягват, когато двамата работим за бебе? Не използвайте масла и лубриканти. Д-р Марк Леондрис, репродуктивен ендокринолог, казва: “Лубрикантите и всички продукти, съдържащи аромати или неорганични материали, имат свойството да убиват сперматозоидите.”

  • Коя е най-подходящата поза за зачеване? Повечето експерти са съгласни, че всяка поза, при която спермата достига по-близо до шийката на матката, е ефективна. Трябва ли да правя секс по-често? Да. Доказано е – двойките, които правят секс всеки ден, постигат резултат по-бързо, отколкото тези, които правят секс веднъж на три-четири дни.
  • Имат ли отношение тялото и килограмите ми, когато реша да забременея? Доскоро се смяташе, че формата и килограмите нямат отношение към възможността за забременяване. Д-р Ранди Морис обаче твърди, че последните проучвания показват друго. И че жените с по-големи гърди и по-тънки талии имат по-високи нива на естроген – хормонът, свързан с фертилността.
  • Колко рано мога да си направя тест? Тестовете за домашна употреба са точни, но само когато се използват две до три седмици след закъснение на цикъла. Някои марки вече предлагат резултати и до пет дни по-рано, но с намалена точност.

авт. Зузи Аспарухова

No Comments Yet

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

По-мъдри. По-успешни. Мислещи.

Мисъл на месеца

 

"Ние сами пишем книгата на живота си. Когато разказваме историята си сами, имаме личното право да поставим финала, който искаме"

Малки стъпки – големи резултати