Как да се превърна в пефектния гост?

bow-tie-businessman-fashion-man small

Хората обичат да се забавляват. Вярваме не сме единствените, за които хубавото прекарване е съвкупност от няколко елемента. Двата най-важни – добрата компания и вкусната храна.

Първото правило на доброто прекарване гласи: „Когато каните гости, не забравяйте, че не всеки пие алкохол, че хората имат определени изисквания, към онова, което слагат в чинията и чаша си, и че когато сте домакин на такъв тип събирания е важно да има разообразие.“ Това важи и за обратната страна – един гост трябва да е почти перфектен – трябва да е подготвен за гостуването – от тоалетита си, през нещо, което е избрал да донесе – храна или пиене, до часа, в който ще дойде и ще си тръгне.

Перфектният гост е не по-малко важен от добрия домакин.

От начина, по който ще се облечете до бутилката вино, която планирате да занесете, гостуването при някого, особено, когато е важен за вас човек, голямо събиране с други негови или нейни познати, които не сте виждали досега, работни вечери или срещи с родители… Вариантите са много. Затова, ето нашите 10 + 1 правила как да бъдете наистина перфектният гост на една вечеря.

Базисните правила

Има няколко дребни неща, които са задължителни и е добре да запомните. Важат винаги, независимо от вечерята, гостуването или повода….

  • Никога не започвайте да се храните преди вашият домакин да го е направил. Дори и той да казва: „Храната ще изстине. Започвайте без мен.“, не го правете. Домакинът е най-важният човек за таково събиране. Имайте търпение.

  • Ако вашият домакин не вдигне чашата си с питие за първо наздраве, може да е забравил или да се е разсеял, това не пречи по никакъв начин вие да го направите. Късната вечеря и гостуване се започват с наздравица преди вечерята да е стратирала.

Какво да носите?

Взависимост от повода, подаръкът за домакина или домакините е различен. Ние имаме няколко проверени предложения, които може и да ви допадне.

  • Все пак, ако не сте сигурни какво ще харесат домакините или кои ще бъдат останалите гости, заложете на сигурното, а това е бутилка вино. Лятото е бялото вино, а зимата червеното разбира се. Може да разнообразите с Розе или Просеко. Освен това не купувайте вино под 10 лв., защото е почти сигурно, че не става, и по-скъпо от 40 или 50 лв. .
  • Ако не искате да купувате вино, няма проблем, защото зехтинът е новото вино. Бутилка хубав зехтин, по възможност с подправки, е прекрасен подарък за домакините. В този ред на мисли, никога не носете нещо непрактично, особено става ли дума за гостуване при приятели или за вечеря.
  • Не забравяйте децата. Ако приятелите ви имат деца и те са по-малки от 15 или 16 години, то е редно да донесете нещо за тях. Това може да е шоколад или неща, които знаете, че те обичат. Запомнете, вие не сте на рожден ден или някакъв друг специален повод, за да носите нещо скъпо и специално опаковано. Нека да е нещо вкусно и приятно.

Правилата на самата вечеря

  • Първо и много важно правило, ако гостуването не изисква да седнете на маса веднага, то опитайте се да избегнете настаняване някъде на удобно. Бъдете любезни, запознайте се с останалите гости, говорете с тях, по възможност с тези, които не познавате добре или изобщо, вземете си питие.
  • Не закъснявайте. Едно от правилата, които рядко се спазват у нас, но закъснението от повече от 15 минути се смята за липса на уважение и невъзпитание. Разбира се, че може да сте в задръстване, магазинът за вино да е затворен и прочие причини, но е редно да закъснявате, защото всички останали гости ще чакат вас. Както и домакините, както и храната.

Правилата на храната

Храната, е второто най-важно нещо в едно приятно прекарване.

1 Никога не се притеснявайте да кажете какво ядете и какво не. Ако сте вегетарианец, това не е лошо, ако предпочитате да ядете здравословно или не хапвате пържено, то е редно да го споменете. По възможност го направете няколко дни по-рано.

2 Шеф-готвачите са новите рок-звезди. Не случайно и двата сезона на „Master Chef България“ имаха такъв успех. Готвенето е новата суперсила на умните, а шеф-готвачите, не просто готвачите, са новите богове. Изберете си любим, проучете го и това винаги ще ви е от полза – за подарък, шеф-готвачите издават едни от най-красивите и готини книги, за разговор – техните предавания не са просто за готвене и рецепти.

Като за финал

Последните няколко правила са също толкова важни, колкото и първите. След пристигането, подаръка, хапването и small talks, eто и последните няколко правила…

  • Не прекалявайте с гостоприемството. Правилото е като това за закъсненията. Не трябва нито да дойдете последни, нито да си тръгнете последни. След определен час, който е към 10 часа вечерта и взависимост от стартовия час на вечерята, е редно да си тръгнете в нормално време.
  • Важно правило за финал – пийте умерено. Човек влиза в една възраст, когато много добре знае колко може да изяде и изпие. Затова добрият етикет предполага да не се наливате и тъпчете. Това не означава да изпиете една чаша разбира се.

авт. Зузи Аспарухова

No Comments Yet

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

По-мъдри. По-успешни. Мислещи.

Мисъл на месеца

 

"Ние сами пишем книгата на живота си. Когато разказваме историята си сами, имаме личното право да поставим финала, който искаме"

Малки стъпки – големи резултати